Solnedgång

Solnedgång
"Sommar "

fredag 25 maj 2012

Fina Fredag.

Den här tiden på året är verkligen härlig med alla träd som blommar, och alla andra tidiga växter som blommar för fullt nu. Idag har vi 26 grader i skuggan, en riktig sommardag.
Dagens klänning är sydd av ett jersytyg som har legat i skåpet ett antal år. Tyget inköptes för en tunika och leggings, men nu blev det en klänning. Inte ont anandes klippte jag även ut ett par leggings, men när jag skulle sy ihop dem kom jag underfund om att de var nog mycket små i storleken. Först trodde jag att det var fel på mönstret, men jag har fått veta att det skall vara ett mycket elastiskt jersytyg man skall använda. Mitt tyg var alltså inte tillräckligt töjbart ! Klänningen fick ett broderi fram, och broderiet kommer från Husqvarna " Florence Rhasody".
                                                                                
                                                                                  

fredag 18 maj 2012

Fina Fredag.

Ny fredag och en ny klänning. Idag har jag den andra klänningen som jag sydde hos Marianns systuga.
Bilderna är tagna utanför Västerås Domkyrka, framför statyn över Johannes Rubeckius. Han var Biskop här i Västerås på 1600-talet. Han grundade även Sveriges första gymnasium, Rubeckianska gymnasiet 1623 i V-ås. Han grundade även Sveriges första flickskola 1632. Han var en av 1600-talets mest betydande kyrkomän i Sverige. Han ledde arbetet med bibelöversättning av 1617 års bibel. Han ufärdade bl.a. den första föreskriften om förhörslängder samt regler för kyrkobokföring i sitt stift.
 På statyn är hans ena skosnöre inte knutet. Var det så att han skulle hinna så mycket att skosnörena hade han inte tid att knyta ?
                             Här är lite bilder från omgivningen av V-ås Domkyrka.

Alldeles intill kyrkan finns Kyrkbacken med många gamla byggnader och mycket historia.
                                       Välkommen in i västerås Domkyrka.

lördag 12 maj 2012

Fina Fredag.

 Gårdagens bild blev tagen inomhus med Gustav Vasa som bakgrund. Gustav Vasa hade anknytning till Västerås  eftersom slottet 1521-1522 föll i hans händer. Fem år senare ägde reformationsriksdagen rum i Västerås, men inte på slottet utan i Svartbrödra klostret. Det var då det bestämdes att Sverige inte skulle tillhöra kyrkan i Rom. Gustav Vasa bodde då på slottet där han enligt Peder Svarts krönika höll ett gästabud för sitt krigsfolk. År 1540-1544 lät Vasa göra en omfattande ombyggnad av slottet.

Jag står framför en gobeläng av Gustav Vasa, klänningen är en http://www.masai.eu/  från 2012:s sommarkolektion.

fredag 4 maj 2012

Fina Fredag.

Härligt, nu är det verkligen vår. Ena dagen varmt och soligt och andra dagen lite kallt. I förrgår satt jag ute en stund och jag blev nog lite brun! Hos oss var det då 20 grader varmt idag ca 14 grader, och solen har tittat fram lite emellanåt. I början av förra veckan var jag till www.stoffochstil.se som har öppnat i Kungens kurva i Stockholm, och då hittade jag det jersytyg som dagens klänning är sydd i. Bilden är tagen i ett nytt område Lilllåudden som ligger alldeles vid Mälaren i Västerås.
Den här bilden är tagen av Lillåudden på vintern, ser ni skriskoåkaren ?